Mitt femtiotal del 7

Nöjen

Vi sprang ofta på bio dessa år.  Stockholm hade 100 biografer och i mina hemtrakter låg biograferna tätt.  Från Draken vid Fridhemsplan längs S:t Eriksgatan kunde vi välja att gå på Caprice,  Alcazar,  Gnistan,  Strand,  Roxy,  Rivoli, Påfågeln och Atlas (den sista med knarrande träbänkar!)
Populära utan konkurrens var Bröderna Marx och Helan och Halvan.  Äventyrsfilmerna med Tarzan (Johnny Weismuller) Eroll Flynn, Gary Cooper,  John Wayne, Alan Ladd  och många fler hörde till favoriterna. Kvinnliga stjärnor som stod högt i kurs var Kim Novak, Maureen O´hara, June Allyson och naturligtvis Marilyn Monroe.
Som gymnasist fick vi billiga biljetter till Dramaten så det blev även kultur som motvikt till äventyr och krigsfilmer.

Dans

Ofta gick vi och dansade på de många skoldanserna.  Det var städade tillställningar i gymnasiksalar med musik från den tidens dixielandorkestrar som Whiskey Bottle Slickers . I Kungsholmens danskväll med Sune Waldemirs orkester lyckades min danspartner Ulla Lindberg och jag vinna en danstävling!   Vi vann ett årskort till alla skoldanserna 1953.!  Sång och musik.

I gymnasiet valde jag körsång som extraämne och lyckades även  övertala mina föräldrar att köpa en trumpet.  Lektioner i detta blåsinstrument fick jag också i skolan hos en duktig militärmusiker. Att öva hemma var omöjligt så Stig Larsson (som spelade tenorsax.) och jag tutade nere i källargångarna.

Fjällresa

Under hösten -53 läste jag upp Hasse Sporre i tyska och engelska. Han lyckades bättra sina betyg. Pappa Gilbert, direktören, blev så glad över detta att extraläraren Claes fick fara med på en skidsemester på jullovet. Till Åre Grand hotell styrdes färden.  Hög klass på boende, mat och service.  Snön låg djup och kylan höll sig över -10. Vi fick till glädje för gästerna spela med i musikkapellet, Hasse klarinett och jag med trumpeten. Vi var skrala utförsåkare . Vi åkte linbanan upp på Åreskutan men vågade inte köra ner. Vi hukade oss i linbanan även nedåt för att inte visa vår skam!