Mitt femtiotal del 2

Affären

Vi försörjde oss i den lilla familjen med tobaksaffären på Wargentinsgatan 5  alltsedan 1932.
Pappa stod där dag efter dag från kl. 8 till kl. 6 utan semester.
Vi hade aldrig råd med någon anställd utan mamma Dagny löste av när hon hade tid. När pappa blev sjuk fick hon slita dubbelt.  Mormor Lilly hjälpte till i affären.  Hon blev mycket populär bland stamkunderna som ju kände till pappas sjukdom.  Lilly hade ju en egen livsmedelsaffär på Regeringsgatan på 30-talet så mycket var välbekant för henne.  När hon inte hittade rätt vara så frågade hon kunden!
Ibland kunde även jag hjälpa till med ärenden när jag kom dit från skolan. Lilly tittade också till oss ute i Ulvsunda och städade och lagade mat.

Konfirmation

I  maj 1950 gick jag och läste efter skolan för vår kristendomslärare  Svenning Berglund, en trygg skåning.
Han var även prästvigd så det blev han som höll storförhör med oss i Kungsholms Kyrka.  Jag minns att jag var nervös i stundens allvar och missade de flesta frågorna.  Berglund hade överseende med min tunghäfta och jag blev godkänd att inta brödet och kalken. På fotot ser man ett femtiotal mörkklädda gossar men inga flickor.  Inte så konstigt, det var ju ett gossläroverk. Hemma på Norrbyvägen samlades hela släkten till min ära, oförglömligt.

Fiolspel

Mina kära föräldrar ville att jag skulle bilda mig inom musiken. Tyvärr var jag en ovillig elev trots att  Dagny hade anlitat en duktig kontrabasist i bekantskapskretsen. Det blev inte många lektioner.

Spårvagnar. Ett viktigt kapitel

Spårvagnar och bussar  har jag  alltid  gillat.  Det sägs att jag redan vid 5 års ålder kunde alla Stockholms spårvägslinjer.
3:an gick till Haga, 2:an till Fredhäll  o.s.v.
Varje skoldag hade jag glädjen att åka spårvagn linje 13 från Ulvsunda till Hantverkargatan. Det var alltid motorvagn från 1922-24 och släpvagn från 1937.  Stockholm hade detta år 19 linjer 1 – 13,  15 – 17 och 19 – 21. (Tänk att jag 30 år senare blev utbildad till spårvagnsförare!)
Barbro föredrog bulldog-bussarna på 62:an och 63:an till Norra Bantorget.  Hon fick då nära till Adolf Fredriks skola vid Upplandsgatan.

Norra Latins Sommarhem
– (länk!)

Vi elever på Kungsholms Läroverk hade möjlighet att anmäla intresse att följa med ett par veckor till Björkö-Arholma i Roslagen.  Det berodde på att Kurator Sigge Bruce var i tjänst på bägge skolorna.  Han var enväldig ledare på ”Pojkstaden vid Ålands hav” som sommarhemmet betecknades. Sagt och gjort. Vi träffades ett 60-tal ynglingar vid Strömkajen och tog ombord vår packning och cyklar på s/s Storskär. En frisk sjöresa och så landade vi vid Marums brygga på Björkö.
Pojkstaden vid Ålands hav var namnet och snart förstod vi varför. Det gällde verkligen inte som semesterhem med bad, idrott och glada lekar, nej varje dag inleddes med samling vid flaggtorget kl.8.  Då utdelades arbetsuppgifter av alla de slag, kökshandräckning, hämtning vid bageri och handel, trädgårdsjobb, reparationer m.m  m.m.

Så utdelades förtroendeuppdrag. Jag blev invald i Stadsfullmäktige och dessutom utsedd till Bankdirektör!
”Din pappa har ju affär så du klarar väl det där med pengar”, sa Kuratorn.
Min huvudsakliga uppgift var att handha elevernas fickpengar och betala ut dem i lämpliga portioner när suget efter sötsaker blev akut.
I fullmäktige avhandlades allehanda problem. Om någon utmärkt sig som brytande mot alla regler så kunde straffet bli extra tungt arbete eller t.o.m  arrest! Vi hade ett eget myntsystem som kallades put.  Sådana put kunde utbetalas efter dagligt arbete.  Man kunde köpa tjänster och annat för dessa put,  t-ex.-åkturer med hästvagnen som drogs av kollegor i avsaknad av häst.!
Visst hann vi med idrott och bad, bl.a så fick jag avlägga simkandidaten
Vår grupp bodde i Sjövillan, lucka 14, och bestod av kamraterna  Roffe  Mattsson,  Sjöström (luckchef),  Wofflan (Bertil Wolf) och Claes.. samt tre gossar till som jag tyvärr glömt namnen på.

Högtider 1950

I april fyllde pappa Georg 50 år och hyllades vid en fest som beskrives i Släktsagan under rubriken Georg 50 år.  Vännen Sigvards fina bilder och text berättade om Georgs växlings-
rika liv. Barbro tog realexamen dessa dagar och fick inte
vara med på festen. Desto lyckligare var hon över den gråa
mössan. ”Jag skall bli skolfröken”  sa hon.