När Lilly gått ur skolan och även konfirmerats sökte hon tillfälliga arbeten. 17 år gammal fick hon plats på en hattfabrik, men det passade den aktiva flickan mycket dåligt och hon sa upp sig omgående. Att sitta still på en fabrik hela dagarna, det var omöjligt för ”Limpan” som hon kallades bland vännerna.
Hon såg en annons:”Flink husa får anställning på skärgårdsö hos Professor Dillner med familj”. Hon nappade direkt. Det var så typiskt för Lilly: Det här klarar jag, jag vill, jag kan.
Och hon reste ut med Waxholmsbåten och installerade sig i köket. Hon blev snart mycket omtyckt, även av den stränga kokerskan Sofie, med vilken hon även fick dela rum.
På gården vid Höganäs brygga fanns en 19-årig dräng från Torsby i Värmdösocken. Det var Klas Wilhelm Karlsson, en händig ung man som på egen hand även börjat lära till snickare.
Han började slå sina lovar på lördagarna kring Dillners villa och försökte få en skymt av den unga stockholmsflickan. Hon var dock svårflirtad och sprang till och med och gömde sig ibland.
Det ändrade sig så småningom, skam den som ger sig, tänkte Klas och de unga tu började så smått sällskapa där ute bland kobbarna. Lilly fick anställning inne i stan hos Tullmästare Wallgren som barnflicka till fyra barn och som ansvarig husa. Anna Wallgren var jämngammal och blev en livslång väninna till Lilly. Klas kom på besök så ofta han kunde, fick ett skrovmål i köket, men fick inte stanna över! För övrigt delade Lilly rum med kokerskan även här,så Klas fick bida sin tid.
Klas föddes 3 dec. 1883 i en torpstuga nära Värmdö Kyrka. Hans far var mjölnare på Väsby Gård. Han var änkeman och mycket äldre än Klas mor Hulda. De gifte sig och fick tre barn: Lydia, Klas och Hilda. (Det hör till historien att alla tre blev Värmdö trogna: Lydia ligger begravd på Gustavsbergs Kyrkogård, Klas på Värmdö och Hilda på Boo Kyrkogård).
Efter en kort skolgång på endast fyra år fick Klas ge sig ut och arbeta som dräng på gårdarna i socknen. Följande episod talar målande om hur slitet och arbetsförhållandena var på 1890-talet: Klas hade gått i oxvandring en halv sommar och stegade en dag in till patron för att få 2 kronor extra till en ny väst till sin kostym. Bonden satte tummarna i västen och sa :
”Du behöver ingen väst”. Jag tror att detta gjorde sitt till för att våra morföräldrar i hela sitt liv skulle värna arbetarna och se ned på förtryckare.
Klas flyttade till Stockholm och började arbeta på byggen. Han var flitig, stark och kunnig. När många blev arbetslösa i sämre tider så hörde han till dem som klarade sig kvar. Han hade långa arbetsdagar, det var innan 48-timmarsveckan. Han slet ofta ont, men nu ljusnade det, han och Lilly förlovade sig, fick en egen bostad på Sigtunagatan nära Vasaparken. Så blev det bröllop (28 april 1907).
Nästan på Klas 25-årsdag föddes första barnet, dottern Dagny Anna Maria(4 dec. 1908 ).
Nu följer vi denna lilla familj i Stockholm under åren 1908 – 1927, 19 år i stadens utveckling som var revolutionerande och innebar att arbetarklassen fick en allt mer dräglig tillvaro. Det mest genomgripande var att den allmänna rösträtten genomfördes och att kvinnorna fick rösträtt 1921.
En storstrejk bröt ut 1909 och slog hårt mot de redan fattiga arbetarfamiljerna. På landsbygden klarade man sig någorlunda, men istäderna blev nöden stor. Fackföreningarna var svaga och var och en fick klara sig bäst de ville. Klas var aldrig i fara, utan kunde arbeta vidare. Han fick hjälpa sina olycksbröder på olika sätt. Ett vykort iDagnys samlingar från Pappa Klas isnickeriet, talar om att han fick ett påhugg där: