Del 1 – 6

DAGNYS DAGBOK 1934 – 1990.

Idag på morgonen kl. ½7 föddes vår lilla tös, 3020 gram, svart som en sotare med en bra stämma. Tills kl. 9 hade du inte varit tyst ett ögonblick så sköterskan undrade om du skulle bli sångerska.

Pappa Georg är stolt som en kung. Mormor också, för att inte tala om mormorsmor.
Jag har fått nejlikor från L.M. Eriksson, härliga rosor av Georg, luktärtor av Ryska bordet.
Av Annie har Du lilla flicka , fått en liten söt kofta , av Britta ett par vita skor, av Nina en skär klänning, av flickorna Andersson ett par skära sidenskor, av Terese en filt ( skär med vita prickar.) Av Ryska bordet också en filt. Mormor har gett Dig Barnens lyckopenning. Tant Gerda har stickat Dig en mössa. En liten grön kofta är din present av kusin Astrid..
Från mina kamrater på L.M. Eriksson kom en mycket rolig liten skrivelse till ”vår lillaste expeditör”.

Måndag 9/7

O, vad du är söt min lilla tös i dopklänning och söt liten mössa som mormor köpt . Dopklänningen är den jag själv haft i dopet och fått av min mormor Maria.
Sju barn döptes på en gång. Alla i dopklänning, och barnen bars av sina lyckliga fäder. Mycket vackert i salen med ljus och blommor. Du fick namnet Barbro (Warwara Georgivna på ryska). Jag önskar att jag fått vara med, men jag liksom de andra mammorna måste hålla mig i sängen . Blommorna som Du hade på bröstet hade din morfar Klas plockat på Väsby gård, hans födelsehem.

Aina kom upp med en sparbanksbok på 25 kr i Ditt namn från mina kamrater.

5 augusti
Redan en månad, du lilla pyre. I morgon har jag varit hemma i tre veckor. Jag har fortfarande litet ont, men det går väl över snart. Vi har varit ute och gått med lillan i vagn idag för första gången. Idag har du varit hos mormorsmor för första gången. Hon kom hem igår från sjukhuset.

6 augusti
Din lilla byting, du har ökat 580 gram på tre veckor. Det var verkligen fint. Vikt idag 3700 gr. Men så äter du duktigt och gör lika bra i byxorna som förut. Tvätt o tvätt o tvätta hela dagen…men din lilla mamma är så förtjust i dig så hon tvättar gärna…

12/8
Mormor har varit hos dig idag hela dagen, vi har varit ute och promenerat och varit på visit hos mormorsmor. Hon var pigg idag. Men vilket liv du har fört idag på morgonen, från kl. ½5 till kl. 9 var det inte tyst många sekunder, men så hade du ont i magen, du lilla pyre. Oj, oj, oj vad ett tvålpiller gjorde nytta.. Stackars lilla Babbis som hade så ont i magen. Men nu på kvällen mår du bättre , lite sömnig efter den långa promenaden till Karlbergsskogen.

13 augusti
Vikt 3860 gr. Ökat 160 gr på en vecka, inte så dåligt. Aina har varit på besök ikväll. Jag väntade också Herr Bodström, men han kom inte. I stället kom Herr Pettersson , min chef på en liten visit. (Du fick 2 kr av honom…) Han stack en krona i varje hand på dig, men du kastade dem ifrån dig, så pengar har du antagligen ingen blick för!

Lördag 18/8
Du har hostat lite i veckan så för att bli lugn tog jag dig till Kronprinsessan Lovisas vårdanstalt, men de bara skrattade åt mig! Du var frisk och du ser ju så docklik ut., min lilla Varinka. Sedan fortsatte vi promenaden och du fick stå utanför mormors affär och du sov som en liten gris i flera timmar.

Söndag 19/8
Vet du var du har varit idag, lilla Barbro? Jo, på långtur med båten ”Lill-Klas” till Räknäs och hälsat på morfars syster och hela deras familj. Du har varit så snäll hela dagen. Legat ute på en soffa nedbäddad och fått sjöluft i din lilla näsa. Mormorsmor var också med och sjöng och trallade. Sov gott nu lilla Barbro sedan du gungat i vågorna efter ”Heimdall” och ”Vasaland” och alla andra båtar.

Söndag 26/8
Vi har nu varit en hel vecka hos mormor Lilly och jag har arbetat lika länge på kontoret. Det är tröttsamt, men vad skall man göra? Varit ute hos Tant Alma i Mälarhöjden, mycket trevligt hela dagen, och Du gjorde succé förstås. Kom hem ½9 på kvällen med hela väskan full med blöta blöjor…

Söndag 2 september 1934
Åter har en vecka gått. Vi har varit hemma och även hälsat på i Kristineberg och Fredhäll. Nya Tranebergsbron myllrade av folk, ty den invigdes i fredags och då prövade” halva Stockholm” på att beskåda underverket och även utsikten från den höga bron. Det har blåst rysligt i natt och även nu idag. Stackars mormor och morfar som är ute med ”Lill-Klas” på fisketur. Vi har vägt lillan idag, 4550 gr

Söndag 9 september
Vi har varit och hälsat på vid Fredhäll. Morfar Klas är ute på sjön. Mormor Lilly kom ut och hälsade på oss och promenerade med dotter och dotterdotter på Tranebergsbron. Lilla gullet har ätit 2-lunch i skogen bortom bron i solen. På kvällen en liten bridge hos Gerda och Hans. Promenad hem allesammans plus Terese.

11/9 Dagnydagen
På kontoret är de alldeles omöjliga. Idag fick Barbros lilla mamma namnsdagspresent igen (två par barn-benkläder), men de köptes av Tant Aina, ej av någon av farbröderna. Aina var hos oss på kvällen, hon tyckte du var duktig, min lilla tös..

15 september lördag
Pappa Georg har rest ut på sjön med Morfar Klas. Lillan och jag har varit i Humlegården och hört på en gossorkester. Vi har sett på barn när de dansade ”Räven raskar över isen” bl.a. Min lilla Barbro kanske kan dansa nästa år efter den biten. Lillan köpte en nit på Barnens Dag och fiskade en liten bil i fiskdammen.

16 september söndag
Barnens Dag. Härligt väder. Barbro har varit i Humlegården med sin mamma idag också. Vi fick se en liten del av festtåget på Stadion, nämligen de tre gossorkestrarna, danska pojkar i paraduniformer med björnskinnsmössor samt norska och svenska pojkar i fantasiuniformer i resp. lands färger. Söta pojkar och vacker musik. Du hörde på tyst och snäll. Du växer och blir sötare och rarare för var dag., jollrar lite snällt och skrattar åt oss alla. Du tycker nog att vi är mycket roliga.

23 september söndag
Åter söndag. Vi har flyttat hem till Fredhäll. Igår var det Kaj-Herberts 7-årsdag och jag var där och gratulerade från Lillan. Det är lite kallt och regnigt idag så du har bara varit ute en liten stund. Jo, jag måste tala om att du var uppe på kontoret igår och hälsade på farbröderna på expeditionen. De tyckte du var en ”skojig tjej”.
Jag har läst ”Hur skall det gå för Pinnebergs” och där finns en liten mamma och en pappa samt en liten pilt. Precis som hos oss, lika fattiga och lika nöjda….
Nu skall min lilla tös sova, god natt till mammas och pappas älskling.

24 september 1934
Idag är första dagen på HSB:s lekstuga. Hela dagen har jag bara tänkt på min lilla flicka. Jag kramade mina arma bröst i en hel timma men fick bara ur 50 gr så nu måste du få flaska två gånger. Stackars du. Jag har gnott som en galning för att komma iväg i tid, men det lyckades inte något vidare. Halv sex störtade jag i alla fall ut på gatan och fick litet mat i en påse av mormor Lilly som mötte mig. Sedan i flygande fläng till bussen.
Nu är du hemma i varje fall och har fått ”tutte”., men ack, ack vad du kräktes. Jag är nästan orolig att du har fått för mycket. Lillan blev vägd i morse, 5200 gram. Du har alltså ökat 650 gr på 3 veckor. Utmärkt ! Hoppas det går lika fint i fortsättningen. Nu skall Babisjka bada och få mat, oh vad det skall bli skönt…

4 oktober
Tiden går och Barbro växer. Snäll och rar hela tiden, bara du kunde lära dig att sova hela natten, men det går inte. Och jag skäms för hur många byxor du förstör.
Mormor och morfar har flyttat från Regeringsgatan till Odengatan 12. Vi var där utanför på vår söndagspromenad, men då var ingen där just då. Ökat 120 gr senaste veckan, inte så dumt.

10 oktober 1934
Stackars Dagny fick en verklig chock igår kväll. Det har inträffat barnförlamningsfall på Lekstugan och mammas lilla Barbro har ingenstans att ta vägen. Efter olika förslag tog Märta Svensson vänligt saken i sina händer och idag är Lillan levererad till henne med hennes Sven-Yngve som lekkamrat. I morgon får moster Margit vara barnjungfru. Vi får hoppas att det ej blir fler fall av denna svåra sjukdom.

19 oktober
Moster Margit har varit hemma hos Babis alla dagar. Du har varit så snäll och rar hela tiden och moster så förtjust i dig.

26 oktober
Idag är det sista dagen som du är på Lekstugan. I morgon kommer en snäll tös och skall vara hos dig. Linnea heter hon.

27 okt.
Linnea har kommit och lillan blev hennes stora förtjusning. Hon ser rar och duktig ut så du kommer nog att få en bra sköterska.

28 okt.
I natt har vi haft vår första skriknatt. Mellan 11 och 12 och ½2 till ½3 har det varit ”musik”. Tänder eller magknip, det är inte så gott att säga. I alla fall så somnade du till sist i mammas säng, så stackars trötta mamma fick krypa i pappas säng.

4 nov.
Barbro är hos fotografen för första gången. Det var åtminstone inte svårt att få en glad min, för du skrattade i ett kör.

4 december
En hel månad och inte en rad i dagboken! Men det har varit en besvärlig tid. Kikhosta, och luftrörskatarr, öroninflammation och tänder. Varje natt upp och ned i sängen varje timme, men det hör väl till ? Du är förresten ett riktigt matvrak, mat varje timme på natten, det är vad du vill ha, ditt lilla troll !

3 januari 1935
Dagarna går och inte en rad blir skriven. Julen har gått och nyåret med. Dagen före nyårsafton var Lillan med mamma och pappa jämte Tant Aina ute hos familjen Blomqvist i Stocksund. Barbro uppförde sig verkligen bra, utomordentligt glad och trevlig. Men så blev du också omtyckt av alla. Men trots att du var vaken så mycket på dagen blev det som vanligt att ge dig en liten tröstare ½3 och kl. 5. ”Vill du vara så snäll och sova, annars…”
I natt har du också krånglat men i morse kl. 7 var du verkligen duktig och sparade litet tvätt genom att sitta på pottan!! Duktig flicka! (I mitt knä, minns jag 23/11 1989. DL.)

16 jan
Gullet är verkligen gulligt, men så tycker alla människor om dig. Linneas mamma var hos dig i går kväll innan jag kom hem. Hon säger att rarare unge har hon aldrig sett. Jo, jo, mamma blir mallig så det räcker. Jag är nu på sjukhuset för mitt finger och om en stund, hoppas jag, kommer Linnea med vagnen och dess dyrbara innehåll så att jag kan få ta en titt på min lilla tös.
O, den som finge vara hemma och sköta om dig i stället för att slava på kontoret…

10 mars 1935
Nära två månader sedan och inte en rad åt lillan. Vi sitter nu, mamma, pappa, mormor, morfar, och moster Margit och firar vår 6 – åriga bröllopsdag. En timme idag var vi på besök hos vår lilla Barbro på Sachska Barnsjukhuset. I måndags blev hon mycket sjuk. Hon fick kramper, anfall och svåra kräkningar. Jag for hem i bil och sedan iväg till sjukhuset med vår lilla älskling. Idag har febern sjunkigt till normal under det att hela veckan varit mellan 38 och 39 grader. Nu ser det i alla fall ut som om det skall bli bra. Min lilla tös, det känns verkligen underligt utan Dig hemma.

Igår kväll var vi på Operan och hörde ”Eugen Onegin” Vi firade verkligen vår bröllopsdag. Har vi verkligen varit gifta i 6 år? Är det möjligt? Jag har i varje fall varit mycket, mycket lycklig, det skall Du veta min lilla, lilla tös. Hoppas bara att Du nu blir bra!

24 april
Nu har en lång tid gått och inget har blivit skrivet om Barbro i boken. Den 19 mars fick vi hämta vår lilla unge från sjukhuset och nu blomstrar hon som en ros, riktigt duktig har hon blivit. Och på pappas födelsedag 18 april fick hon den första lilla tand-bissingen. Morfar köpte, tanden till ära, en liten silversked som Du fick på Påskaftonen. Förra söndagen sa Du mamma för första gången och nu är det bara mamma hela dagen.

5 juni i Uttran
Tiden springer iväg så man knappt hänger med. Idag är Barbro 11 månader och vi sitter i Esses och Saras stuga i Uttran och har semester. Vi har varit här en vecka. Vädret har verkligen inte varit något vidare, regnigt, kallt och ruskigt, blott ett par solskensdagar. Barbro är mycket snäll men hon äter inte ett dugg så din mamma är alldeles utledsen på dig. Värma mat och truga, värma mat och truga, men lilla fröken behagar inte äta. Vad skall man göra? Men Du sover bra så det kanske inte betyder så mycket att du matstrejkar. Jag hoppas Doktorn skall vara av samma mening.
Pingst: Två nya tänder.

30 juni
Nu är det Barbros mamma som är sjuk. Ligger på sjukhuset och vet inte vad det är för fel. Det bara trycker på halsen, annars är det bra.

28/7
kom hem från sjukhuset 4 juli så jag fick vara med på Barbros födelsedag. Tänk att lilla ungen redan är ett år. Hon fick ett guldhjärta av mormorsmor Maria och mors-moster Therese. Av morfar Klas fick hon en tvåkrona och tant Aina gav en stornyckelpiga av trä. På söndagen reste Barbro med moster Margit ut till Saltarö. Där tar morfar och mormor hand om dig i två veckor och sedan är du hemma igen. Tack, tack säger Barbro som nu har sex små tänder.
I kväll skall gammelmormor vara barnjungfru för vi skall gå på 30-årskalas. Den andra oxeltanden är på väg och du kan säga många ord: potta, titta, bollen, ja och nej på rätt ställe, Gun, Gerda, Kaj och mamma och pappa förstås.
Nu är lunchrasten slut, så jag får väl skriva mer sedan.

Dagny del 6.

Senare, ja det blev inte förrän den 14:e, i bussen på morgonen….
Igår var det lucia och jag gick till tant Märta och barnen på morgonen med kaffe och glögg. Det väckte stor förtjusning.
Den 4/12 hade Barbro namnsdag och hennes lilla mamma fyllde 27 år- Barbro kan gå nu, faktiskt. Det var för en vecka sedan då du upptäckte att du kunde gå alldeles själv. Nu bär det iväg över golvet med fart. Tändernas antal har nu stigit till 9½..

5 febr. 1936

Jag vet inte vart tiden tar vägen. Nu har jag varit hemma i över en månad nu. O, vad det är skönt att slippa gno iväg till kontoret! Barbro sitter framför mig på köksbordet och rotar i min väska. Hon fick tag i denna bok och sa: ”Mamma titta boke”.Nu ger hon mig näsduken och vill att jag skall snyta mig, och i nästa sekund frågar hon ”Vad är det hära”. Hon är rätt så duktig nu och har 10 tänder och 2 till på väg. . Är alltid torr i byxorna även på nätterna. Hon är ett riktigt litet gull.
Ja, snart är du storasyster åt en liten syster eller bror som kommer någon gång i augusti. Det skulle vara roligt om det blir en bror, men en syster duger bra det också. Lilla Barbro blir i alla fall ”stor” när det kommer en liten baby-

3 juni 1937.
Tråkigt att inget har blivit skrivet, när nu så mycket har hänt. Idag kl. 7 på morgonen har vi varit och uppvaktat moster Margit på hennes 25-årsdag, mamma, pappa, Barbro och lille Claes-Georg. Ja, tänk att Barbro har fått en liten bror som nu är 9 månader, född den 24 augusti. Han har varit rysligt sjuk, med eksem över hela kroppen. Det har varit så tråkigt så det har inte varit något att skriva om, tycker jag. Vi får se om det blir bättre snart. Nu kan han i alla fall säga mamma och på Mors dag överraskade han oss med att säga pappa.

22 okt. 1943.
Den här boken har blivit alldeles bortglömd. Mycket har hänt. Nu har jag en liten flicka till, Anne-Marie, född den 6 maj 1942. Nu är hon snart 1½ år. En liten docka är hon, vägde bara 7½ kg när hon var året. Hon har eksem precis som Claes-Georg.

22 november 1987.
Jag har suttit och läst denna lilla bok – vart har alla åren tagit vägen? Visst har jag antecknat litet då och då men det finns inte bevarat särskilt mycket i text…I foton och diabilder och album kan man hitta en del av mitt och de minas liv, tills de själva , Barbro, Claes och Pia stod på egna ben och flyttade hemifrån.
Boken handlar mest om Barbro, så hon bör få den om hon vill spara den.

MAMMA DAGNY.
(Rätt avskrivet intygar: Claes G. Lissenko)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *