Mitt femtiotal del 9

Båtar och fiske

På Saltarö hade morbror Sven och moster Margit övertagit morfars stuga med sjötomt.  Vid bryggan badade vi och mor sköljde tvätt.
En eka och Svens utombordare låg där förtöjda.  Med ekan rodde jag flitigt till Kopparmora Gård och hämtade mjölk.  Jag hade ett tiotal stugägare som kunder .  Varje dag hämtade jag också deras tidningar vid busshållplatsen.  För detta svartjobb med vita varor blev jag rikligt avlönad varje lördag och kunde spendera tior och femmor bland mina lata kamrater.
Det var gott om fisk i Kyrkviken på 50-talet.  Vattnet var friskt och det nappade bra. Pappas stora nöje lördag kväll och söndag morgon var att sitta på berget ovanför sjöstugan och meta abborrar. Sedan rensade han fångsten och bar upp den till mamma som stekte borrarna till frukost. Litet öl och stundom en liten snaps förgyllde pappas söndag. Ibland åkte han bussen till stan söndag kväll, ibland cyklade han de fyra milen med start kl. 4.00 på måndagsmorgonen!
Med Svens hjälp lade vi ut nät och använde också långrev för att få större fångster. Gädda, abborre, braxen, simpor och någon gång lake och ål hörde till fångsterna.

Resor

Resorna var kortare på 50-talet.  Några veckor i Långlöt på Öland  hann vi med, samt en resa till Köpenhamn.  Jag hade syster Barbro som ressällskap. Vi blev inkvarterade hos en dansk familj. Jag minns att vi delade rum, men det gjorde inte så mycket eftersom vi hade olika sovtider.  Barbro var intresserad av byns nattliv och skubbade runt med den skånska guiden på olika nattställen. Jag lade mig tidigt och gick ut och åkte spårvagn på morgonen och vandrade runt på Zoo och Tivoli. Röda korvar, pölser, och rödgröt med flöde hörde till de lukulliska sensationerna samt Tuborg, hvergang.