Mitt femtiotal del 8

Musiken

Bland gymnasisterna på Kungsholmens Läroverk fanns många musiker. Georg Riedel  blivande kompositör,  Carl-Anton Axelsson som blev trubadur och låtskrivare, Gugge Hedrenius och Lasse Bagge, orkesterledare samt Folke Abenius, blivande operachef. Riedel och Lasse Bagge har varit skolkamrater med Barbro i Realskolan i Adolf Fredriks musikklasser.
I skolkören  framträdde vi i aulan före jullovet.  Det var en upplevelse att få stå jämte Lasse Bagge och sjunga de välkända julsångerna,
som avslutades med O Helga Natt med trumpetsolo av just Lasse Bagge!

Jazz

Det var den musik jag gillade mest. Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington och Glenn Miller var några av favoriterna,
Sångare nr 1 var Frank Sinatra.
Det lilla förrådet av skivor hemma innehöll just några jazzskivor.
Mor och far tyckte bättre om mer seriös musik, Nicolai Gedda var pappas vän och favorit. De hade träffats tidigare och även sjungit i en trio med Georg, andre tenor, Nicolai förste tenor, och pappa Ustinov bas. Ryska folksånger stod ofta på repertoaren.

Matsäck

Vad är en matsäck? Jo, bland lastbilschaufförerna kallades biträdena, hjälplastarna på bilarna för detta  nedsättande namn. Som sådan arbetade  jag på skolloven åren 1952-54 vid Norrmalms Livsmedel på Karlbergsvägen. Vi lastade bilarna redan kl. 7 på morgnarna med brödlådor, charkuterierer och lagervaror. Sedan var det kappkörning ut på stan med våra gröna skåpbilar av märket Peugeut. Vi försörjde på så vis alla våra butiker i innerstan. Med lastbilarna fick vi tyngre varor och körde ofta till Godsjärnvägen och Skärgårdsbåtarna. Bilarna var 3-tons Volvo med rostfritt flak. Det var ett mycket tyngre arbete på dessa lastbilar.  Ibland körde vi kött, djurkroppar således, halva kalvar och hela bakdelar av oxkött. Tänk er att i sommarvärmen komma åkande på stan med tio djurkroppar under en presenning på flaket!  Vid affären var det ofta svårt att parkera, då fick man gå ett kvarter med kalven dinglande över axeln.  En gång i  människoströmmen råkade jag stöta till en dam med en klöv!!