Sextiotalet 1:2

Idrott.

Idrottsintresserad som jag är tog jag ett djupt grepp i plånboken (studielånet) och köpte en TV-apparat inför Olympiska spelen i Rom.  Tidigare hade vi samlats i Ängby på lördagarna när Tiotusenkronorsfrågan och andra familjeprogram gick av stapeln. Gun var inte helt med på denna utgift för nöjen!

Läraren.

Efter att klarat av hälften av lärarutbildningen på Universitetet
tyckte jag att jag borde undervisa ett år för att se om jag dög.  Jag hade anmält mig hos Skolstyrelsen för ämneslärartjänst. Jo, den 24 augusti på min 24-årsdag klev jag in på lärarrummet i Högdalens skola. Jag blev tilldelad klass 7E med 33 elever, 18 pojkar och 15 flickor.  De var födda 1946 och -47. Mina ämnen i denna klass var Biologi, Geografi, Matematik och Samhällskunskap.   På sextiotalet läste man även på lördagar och det kunde hända att en lärare fick en ledig dag mitt i veckan.  Ordnings- och Uppförandebetyg skrevs fortfarande ut på betygen och den gamla betygsskalan med A till C fanns kvar.
Trots den stora klassen så minns jag inte att det var några disciplin-problem och vi hade roligt tillsammans med många exkursioner i biologi  

Ekonomi.

Lönen var blygsam för en outbildad lärare, c:a 1600 kr/månad, eller 52 kr per dag!  Efter skatt fick jag ut 4800 kr för hela terminen, det låter inte mycket men hyran var bara 225 kr/månad och vi levde snålt.

20 december var det skolavslutning och jag skrev ut alla betyg. Den ordinarie läraren skulle komma tillbaka till vårterminen så det var bara att söka ny anställning.  Det blev vårterminen 1961 i Västertorps Gymnasium.

Julfirande.

En härlig syn när de båda ettåringarna  Jörgen och kusin Georg satt under granen och lekte med julpapper och snören. Gun och Margit tyckte nog att det blivit långt mellan Ängby och Högdalen.  Vi beslöt alla att det vore bra om vi kunde flytta västerut.

1961 var ett märkligt år.  Vänder man på siffrorna så blir det likafullt,  1961!  Tage Erlander var Statsminister, Gunnar Sträng finans- minister, Dag Hammarsköld FN:s Generalsekreterare (Han omkom senare detta år). John F Kennedy var President i USA och Nikita Chrustjof var Sovjets ledare. Jörgen var en pigg ettåring och  for omkring i barnvagn i Högdalen med omnejd.

Gymnasielärare

9 jan. 1961 steg jag in på Västertorps Läroverk.  Jag tjänstgjorde i årskurs 8 och 9 samt i två Förstaringare på allmänna linjen.  Det var litet märkligt att som 24-åring undervisa 17-åringar.  Jag har dock bara goda minnen från denna termin.  Mina bristfälliga kunskaper i fysiologisk botanik var påtagligt. På biologi-institutionen fanns en vilobädd. Under en långrast gjorde jag misstaget att lägga mig en stund, somnade och missade en lektion.  Fick kritik från Rektor Fängström.  Jag tror att jag aldrig gjorde om detta!

Vällingby.

I mars 1961 blev det klart med lägenhetsbyte till Vällingby.  Gun jobbade och slet med att städa och feja vid Harpsundsvägens tvårummare.  När vi flyttade in på Lyckselevägen 100 i Vällingby kunde hon konstatera att de som bodde där inte allt hade gjort samma jobb.  Det var olustigt ostädat med fläckiga tapeter och skadade trösklar m.m  Värst av allt tycker jag var en propp som var riggad med en koppartråd! Kunde bli brand! Vi lyckades få hyresvärden att gå med på en del förbättringar, men vi trivdes aldrig riktigt bra i denna lägenhet!