Borgholm, Öland maj -66.
Mitt första läsår i Hagalundsskolan avslutades med en veckas lägerskola i Borgholm. Vi fick en planeringshelg, Ingmar Skördåker och jag. På fredagen lastade vi Örjan Brandts gamla folkvagnsbuss och for iväg till Öland. Vår bas var den idylliska herrgården Rosenfors där värdinnan fru Ingevall tog emot oss hjärtligt.
Helgen använde vi till planering. På lördagen for vi norrut.
Ingmar som har Historia och Geografi körde oss till fornborgar och kyrkor, Sandviks kvarn, kalkbrottet vid Köpingsvik och slutligen raukarna vid Byxelkrok.
Jag som biolog stannade och planerade exkursioner vid Lilla Horns lövängar, Södviken, Knisa mosse och Mittlandsskogen.
Söndagsturen gick söderut i Sveriges minsta landskap. Jag fick se Beijershamn med rikt fågelliv, Möckelmossen på Alvaret och den bördiga Mörbylångadalen. Ingmar som var historiker ägnade sig åt Degerhamns cementfabrik, Grönhögen och slutligen Eketorps fornborg.
Trötta och uppfyllda av alla intryck avslutade vi söndagen med att ta färjan över till Kalmar för restaurangbesök.
Ungdomar på grönbete.
Örjan Brandt och Britta Thoursie anlände med en buss fylld av 45 glada 9:or från Hagalund. Måndagen gick åt till att placera alla elever i grupper och logement. Örjan hann också med att leda fysiska övningar, inte så helt populärt.
Tisdag och torsdag gjorde vi resor norrut, hälften av gruppen fick vara biologer och hälften gjorde arbetsuppgifter med Ingmar. Det var en trött och hungrig grupp som störtade in på Rosenfors kl. 5. Det blev en lugn kväll efter så mycket frisk luft för 15-åringarna.
En kväll blev det torskfiske i Kalmarsund. En grupp och två ledare fick fara ut med en fiskebåt och pilka torsk. Det nappade friskt. När vi landat 57 kilo sa skepparen att det var nog. Örjan fick sedan vara fisknasare på stan och sålde hela fångsten till Borgholmsborna.
Onsdag och fredag gjorde vi uppgifter på södra ön. Färden över Alvaret var oförglömlig. Vinden, blomsterprakten och ljungpiparens klagande läte var minnesvärt.
Eleverna skötte sig exemplariskt, flera grupper gjorde sina redogörelser mycket bra. Jag vill nämna en elev, Marianne Enocson som utmärkte sig över de andra i sina redogörelser. Hon blev även Ingmars assistent sista arbetsdagen.
Middag med dans.
Sista kvällen med god mat, musik och sång och glada lekar med lekledaren Örjan blev veckans höjdpunkt. Traktens pojkar visade våra flickor stort intresse men höll sig mest utanför staketet. En av våra pojkar hade fått kontakt med en Borgholmstös. Han infångades på Storgatan av Örjan som ryckte ut med folkvagnsbussen.
Hemfärden till Stockholm med tåg från Kalmar blev något orolig. Vuxna passagerare försökte charma våra vackra 15-åringar.
Skördåkers.
Efter lägerskolan blev hela familjen Lissenko inbjudna att fira midsommar hos Skördåkers på Lindbacken i Glömminge. Inger, Ingmar, Staffan och Anna erbjöd oss stugan vid byvägen. Gun var litet orolig för att vägen gick helt intill stugväggen men annars var allt bra. Nära till stranden för salta bad i Kalmarsund, lekar och spel under en trevlig midsommarfest. Vi minns mest Staffans och Jörgens galopp i säckar och stafett med hopbundna ben. Det går inte att glömma Lasse Svenssons och min insats som ”budare”, vatten och avlopp kom till byn först senare.….
Hösten 1966.
Jörgen blev skolgosse och började årskurs 1 i Rondellskolan för den stränga Elvine Moberg. Familjen Haglund flyttade tillbaka till hemstaden Trollhättan, nu med tre barn, Jerker, Mattias och Åsa.
Gun väntade vårt tredje barn. Hon var helt säker på att det nu skulle komma en flicka. Hon kände det helt annorlunda än när hon väntade pojkarna.
Så firades jag på min 30-årsdag i släktingars och vänners lag. Farbror Urban kom och försedde Jörgen med flera leksaksbilar.
Vintern 1966-67. AnnaLena.
Denna vinter blev ovanligt kall och snörik. Terrängen i Kallhäll inbjöd till skidåkning och pojkarna åkte skridskor på spolade banor. 16 februari hade vi tänkt gå på föräldramöte i Jörgens skola. Margit hade kommit som barnvakt till pojkarna. När vi kommit en bit ner i Emalj-backen sa Gun ifrån. Hon kände att barnet snart skulle komma. Fort iväg i Taunusen till Danderyds BB. Nervös Claes parkerade bilen en bit från ingången och Gun fick kliva över snövallar för att komma fram. Hon hann nätt och jämnt upp på förlossningsbordet innan babysen kom. Jovisst var det en jättesöt flicka, litet röd i hyn och med ena örat i kläm.(Det fick sedan rättas till vid ett par små operationer efter 5 år).
AnnaLena blev en fin present. Gun fyllde 30 år på sjukhuset. Monica och några till kom och gratulerade den 18 februari, både till födelsedag och lilla dottern!!
Peter och Jörgen var omåttligt stolta över sin söta lillasyster!