Det glada 20-talet gjorde verkligen skäl för namnet, så småningom. Kriget var slut, ransoneringskorten försvann. Sakta kunde Sverige återgå till ett mer normalt liv.
Men många hade haft det svårt under krigsåren och Spanska sjukan hade tagit 27 000 svenskars liv. Maria, som var från landet, visste att inälvsmat var nyttig. Hon lyckades köpa njure, lever, lungor och ister billigt hos en slaktare. Leverbiff och kålrötter blev söndagsmat hos hela familjen.
Stora förändringar, men ingen revolution inträffade i Sverige. Allmän rösträtt för alla och lagstadgad åttatimmars arbetsdag var en god början till ”Folkhemmet”.
Hjalmar Brantings tal i Folkets hus : …” Vi vill grundlägga ett demokratiskt samhälle med plats för en socialistisk utveckling, men inte ett krig mellan samhällsklasser”…
Och i detta samhälle knogade Lilly och Dagny och de andra vidare Lilly gick gärna på teater och Anna Wallgren bjöd henne på Operan. Hon levde sig verkligen in i handlingen och spelade upp scener för familjen och släktingarna när hon kom hem.
Dagny blev konfirmand i maj 1924 och tog Realexamen våren 1926. Redan som 15-åring blev hon intresserad av idrott. Lång, smal och spänstig som hon var, blev hon en duktig löpare, med 200 m som specialitet. Även höjdhopp och längdhopp stod på programmet. Hon var också med vintern 1925 och startade Sveriges första kvinnliga bandylag, IK Göta under Stor-Klas Svenssons ledarskap.
Levnadsstandarden ökade. Folk kunde börja resa. SJ invigde elektriska tåg på linjen Stockholm – Göteborg och flera följde efter. En flyglinje upprättades mellan Stockholm och Helsingfors och Radion kom !
Undermåliga bostäder revs och nya hyreskaserner byggdes på malmarna och i de första förorterna. Stadshuset och Högalidskyrkan sträckte sina torn mot himlen. Båda invigdes 1923.
Omnibusstrafik kom igång samma år och spårvagnarna kunde köra över Slussbroarna. Norra och Södra bolaget slogs ihop 1922 och Dagny kunde åka 3:an från Heleneborgsgatan ända ut till Haga utan byte när det var dags för pic-nic med kamraterna. Idrotten blev en folkrörelse. De stora idolerna var Edwin Wide, Paavo Nurmi och Arne Borg .Det första Vasaloppet kördes 1922.
Dagny funderade på att bli skolkökslärarinna och därför gick hon skolköksutbildning i Högalidsskolan 1924 – 25.
Pappa Klas jobbade flitigt på byggen nu när tiderna blivit bättre. Han hann också med att rusta upp lägenheten på Heleneborgsgatan. I källaren hade han en hyvelbänk, verktyg och en limpanna. Där tillverkade han leksaker till barnen, ett fint dockskåp med riktiga små möbler och mycket annat. Det berättas om att en råtta då och då kom och tittade på snickaren. Klas tog med sig någon brödkant och lockade den till sig . Den blev riktigt tam. Det var typiskt för skojaren Klas !
På skolkortet med Dagny som realare finns också väninnorna Annie Huss och Britt-Lis med . De träffades sedan regelbundet under hela livet och hade stor glädje av sin samvaro i syjuntan, på resor och med barnen så småningom.
Sommaren 1926 blev det resa till hushållsskola i Lundsbrunn nära Götene i Västergötland.
Meningen var att den utbildningen skulle leda till hennes önskeyrke, men hon återvände till Stockholm och fick plats som kontorist. Och i mars 1927 hände något märkligt….